CTT SYSTEMS AB (“CTT”), ledande leverantör av produkter som reglerar och styr luftfuktigheten i flygplan, offentliggör en order på två befuktningssystem (”ACJ-Enhanced Inflight Humidification system”) från PMV Engineering (”PMV”) i samarbete med Airbus Corporate Jets (”ACJ”). Systemen har sålts av ACJ för att förhöja klimatet ombord på två ACJ319neo-flygplan. CTT ska leverera systemen till ACJ i första och andra kvartalet 2022. Med denna order har PMV köpt tre optimerade system sedan det introducerades av ACJ i somras.

ACJ, CTT och PMV har tillsammans utvecklat och optimerat CTTs befuktningssystem för ACJ320-familjen. ACJ marknadsför och säljer det optimerade systemet som ett kit med tillhörande STC när man säljer sina VIP-flygplan.
 
”Vi är tacksamma att Airbus Corporate Jets erbjuder det optimerade befuktningssystemet som en del av komfortklimatet på ACJ320-familjen,” säger Peter Landquist, Vice President Senior Advisor Sales på CTT Systems. ”Återigen leder ACJ utvecklingen i privatjet-segmentet. Klimatet ombord är viktigt för upplevelsen och utan luftfuktare är det alldeles för torrt. Det här systemet som är framtaget med Airbus Corporate Jets och PMV är marknadens mest effektiva och pålitliga.”
 
Om befuktning på VIP-flygplan och större businessjets
Utan ett effektivt luftfuktningssystem är luften i ett VIP flygplan eller en stor businessjet torrare än någon annanstans på jorden – under 5 % relativ luftfuktighet (RH). Privatplan utrustat med IFH-VIP luftfuktarsystem kommer ha en signifikant höjning av fuktigheten, upp till nivåer strax över 20 % RH, vilket därmed möter luftkraven för komfort och välbefinnande. Det medför att VIP-passagerare vid långdistansflygningar gynnas av färre problem med torr luft (såsom torr hy, torra ögon, irriterade luftvägar, trötthet, allmän uttorkning, jetlag och risk för spridning av virussjukdomar). VIP-passagerare gynnas av förbättrat välmående samt bättre sömn. Luftfuktarna bygger på så kallad evaporativ luftfuktning som effektivt hindrar spridning av bakterier. IFH-VIP-systemet inkluderar CTTs unika avfuktarsystem som ger ett aktivt skydd mot kondensationsproblem.